PA3FKN tijdens de PACC 2008


Home     Verslag     Crew     Locatie     Antennes    

PA3FKN

De groep rond Eric van der Velde, PA3FKN, doet voor de tweede keer mee aan de PACC-contest vanaf het mooie waddeneiland Ameland. Afgelopen jaar met 6 leden, nu uitgebreid tot een team van 9 man.

We doen mee aan deze internationale radiowedstrijd in de klasse "single transceiver / multi-operator". We werken dus met één zendontvanger continu en eentje voor de extra punten, de multipliers. Het op te bouwen antennepark zal bestaan uit 10 kortegolf antennesystemen verdeeld over 16 masten met een hoogte van 10 tot 18 meter.

Vrijdag 8 februari 2008
We verzamelen ons bij de veerboot op vrijdagochtend om 06.45 uur. Vanuit verschillende auto's laden we de spullen over in de camper van Wietse PA3DDJ en het busje van Aloys PA3DAT. Beide auto's gaan mee op de boot. Om 07.30 uur varen we uit: Ameland, we komen eraan!

Aangekomen bij de boerderij doen we snel een verkenning van het gebouw en de grond eromheen en gaan we uitladen. Er wordt een plattegrond gemaakt van het terrein en de op te stellen antennes en na een snelle kop koffie gaan we aan het werk. Het opbouwen van de antennes zal uiteindelijk de gehele dag in beslag nemen.

's Avonds brengt de lokale Italiaan ons 11 pizza's; we hebben inmiddels gezelschap gekregen van Anneke en Wietse, xyl en zoon van Douwe.

Zaterdag 9 februari 2008
Op tijd opgestaan en rond 08.00 uur zitten we aan het ontbijt. De ochtend gebruiken we om de puntjes-op-de-i te zetten. Het is mooi weer, de zon schijnt volop. Laptops, internetverbindingen, logprogramma's, dx-net, alles werkt. En draadloos natuurlijk, we zijn niet voor niets radioamateurs! ;-)

Het is 13.00 uur geweest, we zijn begonnen!!

Update
We zijn inmiddels een aantal uren verder en hebben op dit moment al zo'n 270 verbindingen in het log met 79 verschillende landen (multipliers), goed voor 21.330 punten. Alles gaat goed, in de keuken worden voorbereidingen getroffen voor de macaroni en het bier is ook weer aangevuld met 2 extra kratjes...
Wat wil een radioamateur nog meer?

Om 18.15 uur hebben we Hilda, de vriendin van Andries, en haar zoontje Remco van de boot gehaald en gaan we eten. Anneke heeft een overheerlijke Macaroni klaargemaakt, die laten we ons goed smaken!

Het aantal verbindingen is ondertussen gestegen tot meer dan 500 met 130 multipliers, goed voor ruim 68.000 punten! Het gaat goed...

Zaterdagnacht
De planning voor de nacht van zaterdag op zondag:
Aloys (PA3DAT) blijft beschikbaar voor telegrafie tot 03.00 uur, Berend PA3FAL is als telegrafist wakker tot 05.00 uur. Tegen die tijd halen we Gialt PE1OLM en Wietse PA3DDJ weer uit bed. Andries PE1PIX wil helemaal niet naar bed.
Douwe PDoRXP daarentegen gaat vroeg naar bed, zodat onze reus morgen op tijd kan beginnen met het afbreken van antennes (80, 160 meter) die we dan niet meer nodig hebben.

Op de foto links de 18 meter hoge toploaded vertical voor de 160 meterband, één van de belangrijkste antennes voor de nacht.

Even een tussenstand, zondagmorgen 00.30 uur: 680 verbindingen, 154 multipliers. Samen goed voor dik 100.000 punten!
Het is nu bijna half één, Eric gaat naar bed, Berend zit op 160 meter, Bote zoekt multipliers op 80 meter, Peter zoekt borrelnoten en bier (in de keuken?) en Andries en Hilda maken een nachtwandeling.
Ik (Aloys) ben volgens Peter 'de tiepmiep', en het is hier heerlijk rustig... Zal ik nog een biertje nemen? Peter haalt er eentje voor mij op. ;-)

De tussenstand tegen half drie, wanneer ik zelf ook een rits telegrafieverbindingen heb gemaakt: 750 verbindingen, 168 multipliers, meer dan 125.000 punten.

Tijd om het bed op te zoeken. Kijken of we morgen nog tijd hebben om de website bij te werken, anders moeten we dat thuis verder afmaken. Hopelijk morgenochtend nog een boel mooie verbindingen, naar onder meer zuid-oost Azië en Australië.

Zondag 10 februari 2008
De laterikken mogen een beetje uitslapen...
De wedstrijd gaat gewoon door tot 13.00 uur, in de loop van de ochtend pakken we een deel van de antennes weer in, de rest moet na 13.00 uur. Dat wordt aanpoten, als we de boot van 16.30 uur willen halen!
Maar nu eerst naar bed, het is al 03.00 uur geweest...

Update
Het is nu zondagochtend, tegen 10.00 uur. De nachtelijke operators hebben stevig doorgewerkt, dat zie je aan het aantal verbindingen. We naderen de grens van 1000 verbindingen bij 190 multipliers. Op weg naar de 200.000 punten!
Buiten is een groepje onder leiding van Douwe bezig de verticals voor 20 meter op te ruimen. Daarna zijn de verticals voor 40, 80 en 160 aan de beurt.

Ondertussen zit de opruimploeg buiten aan de koffie. Met de dames Anneke (links) en Hilda (staand).

Inmiddels (11.00 uur) zijn we de 1000 verbindingen ruim gepasseerd en hebben we er dus meer dan vorig jaar! Omdat er nog gewerkt moet worden besluiten we van de champagne af te zien ;-)

Een kleine greep uit de verbindingen van hedenochtend?
Naar het (zuid)oosten: Australië, Japan, Aziatisch Rusland. Naar het zuidwesten: Antillen, Suriname, Brazilië en de Falkland Eilanden. Naar het zuiden Belgisch Congo in Afrika.
En er komen er nog steeds bij!

Op de foto de Kenwood TS850s transceiver, in bedrijf op de 15 meterband.

Inmiddels is het bijna 13.00 uur, het eind van de contest. We hebben meer dan 1100 verbindingen, 198 multipliers. We willen er graag 200, dus de laatste 10 minuten nog even fanatiek!
Om 13.00 uur gaan we met zijn allen even een uitsmijter naar binnen werken, daarna de laatste antennes afbreken, coaxkabels oprollen en apparatuur inpakken.
Ik denk dat we wel op de boot van 16.30 uur zullen zitten.

Bedankt voor het bezoeken van onze site, tot de PACC Contest van 2009!


Home     Verslag     Crew     Locatie     Antennes    

© PA3DAT 2007 - 2008       Email: aloys@pe3v.nl       Admin