PA3FKN tijdens de PACC 2009

Home | Verslag | Crew | Locatie | Antennes |

PA3FKN in de PACC-contest van 2009
In het weekend, zaterdag 14 op zondag 15 februari 2009 , deden we voor de derde keer mee aan de PACC-contest vanaf het waddeneiland Ameland.

Het grootste deel van de crew was daarvoor reeds op donderdag 12 februari met de boot van 17.30 uur naar Ameland vertrokken. Dit jaar met maar liefst drie auto's: de extra lange Mercedesbus/camper van Wietse PA3DDJ, de Volkswagen-camper van Douwe PDoRXP en de Volkswagenbus met dubbelassige aanhanger van Aloys PA3DAT.
Meer dan 2,5 ton(!) materiaal ging er mee: 8 zendontvangers, 6 eindtrappen, voedingen, 7 computers plus een server, 8 platte schermen, antennes... Niet te vergeten de circa 15 masten, waaronder 3 kisten van het voormalige Oost-Duitse leger. Kisten van 55 x 60 x 200cm groot, 130 kg per stuk. En dan nog de kilometers kabel: coax, stuurkabels, netwerkkabels, stroomkabels voor 230 én 380 volt krachtstroom...

Opbouw van het station
De donderdagavond én de gehele vrijdag is er hard gewerkt aan de opbouw van dit (voor onze begrippen) mega-zendstation. Het opzetten van de meer dan 30 meter(!) hoge masten voor de 160 meterband ging goed. De tuien hadden we echter wat minder goed geplaatst waardoor er tijdens een stevige bui mét windvlagen eentje om ging. Schade: één pijp gebroken, 3 pijpen krom. Gelukkig hebben we wat reservemateriaal!

De wedstrijd!
Nadat we ook op de zaterdagochtend nog driftig aan allerlei zaken hadden gewerkt waren we klaar voor de wedstrijd. Internet, nodig voor het dx-cluster, bleek een probleem. De T-Mobile Web'n'walk-stick met abonnement doet het slecht op Ameland: heel traag (GPRS) en regelmatig uitval van de verbinding. Uiteindelijk trekken we een netwerkkabel van het kantoortje van de verhuurdster naar ons deel van de boerderij. Een acess-point eraan en we hebben (snel) internet. Met dank voor de service!
Om exact 13.00 uur lokale tijd (12.00 uur UTC) gingen we los, op alle 6 kortegolfbanden tegelijk! De antennes deden hun werk goed, de eindtrapjes leverden keurig hun vermogen, we maakten de ene verbinding na de andere. Op 10 meter vooral met stations in de buurt, maar ook in zuid-Nederland.

Tussenstand 21.00 uur
Rond 21.00 uur, 8 uur na het begin van de contest, zat éénderde van de tijd erop en hadden we meer dan 1000 verbindingen gemaakt. Niet slecht, ons streven was tenslotte 2500 verbindingen. De nachtelijke uurtjes zijn natuurlijk wat minder effectief, 3 van de 6 banden zijn dan, in het donker, onbruikbaar. Op dit moment wisten we nog niet of we die 2500 ook zouden gaan halen!

Zondagmorgen 09.30 uur
Het gaat goed. De nacht was natuurlijk wat rustiger, minder stations in de lucht, maar we zitten op zondagochtend ruim over de 1700 verbindingen met veel leuke multipliers. In de 160 meterband verbindingen met de Verenigde Staten, Canada, maar ook Ecuador en Argentinië.
Ook in de 80 en 40 meterband waren de uitschieters vooral richting Noord-Amerika en het Caribisch gebied.

De eindstand om 13.00 uur
Uiteindelijk, om 13.00 uur, de 2000 verbindingen nét niet gehaald: ca. 1980 QSO's. De exacte gegevens van de eindstand zullen nog ge-update worden. Om 13.00 uur moest alles worden afgebroken, ingepakt en ingeladen. Een enorme klus, die zo snel en efficiënt mogelijk moest worden uitgevoerd want we wilden wél de boot terug halen op zondagavond!
Dat is uiteindelijk probleemloos gelukt: tegen half zes waren we klaar, om 18.30 uur zijn we, afgeladen, naar de boot van half acht vertrokken. Tegen negenen, op de kade in Holwerd nog de nodige spullen overladen in geparkeerde auto's en dan naar huis!

English website PG5M
Onze meest recente versterking (ons nieuwe geheime wapen dit jaar!) was Gerben PG5M, een telegrafist met (waarschijnlijk) de meeste ervaring van ons allemaal! Hij houdt ook een PACC-verslag (met foto's) bij op zijn eigen website www.pg5m.com.

We had for this year a new, well-experienced member, Gerben PG5M. Gerben did several DX-peditions and worked as a radioamateur from many foreign countries. He has his own website in English with some pages/photographs of the 2009 PACC-contest! Please visit www.pg5m.com.
Thank you for visiting our website. We would enjoy working you (again) in the 2010 PACC Contest!

Bedankt voor het bezoeken van onze site, tot bij de PACC Contest van 2010!


Home | Verslag | Crew | Locatie | Antennes |

© PA3DAT 2007 - 2009       Email: aloys@pe3v.nl       Admin